Pretul benzinei, la niveluri record in Europa

Vineri, 04 Martie 2011, ora 18:09
1513 citiri
Pretul benzinei, la niveluri record in Europa

Pretul benzinei atinge niveluri record din Europa pana in California, cu impact asupra companiilor si consumatorilor, din cauza cresterii cotatiei petrolului provocata de conflictul din Libia, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Britanicii reduc numarul calatoriilor, al vizitelor la cinematograf si al drumurilor la cumparaturi, in conditiile in care pretul benzinei a depasit joi 130,68 pence pe litru, potrivit Automobile Association (AA), cea mai mare organizatie de profil din Marea Britanie.

Preturile au atins niveluri record si in Olanda si Italia.

In Statele Unite, pretul mediu al benzinei este de 3,81 dolari pe galon (1 galon-3,78 litri), aproape de un maxim al ultimilor doi ani, potrivit site-ului American Automobile Association (AAA).

Cresterea cotatiei petrolului pan- la 119 dolari pe baril a dus la cresterea preturilor carburantilor si a pus in pericol redresarea economica.

Impactul asupra preturilor de consum ar putea determina Banca Centrala Europeana (BCE) sa majoreze in aprilie dobanda de politica monetara.

"Majorarea preturilor carburantilor eare un efect negativ deoarece accelereaza inflatia si incetineste cresterea economica", a delcarat Philip Shaw, economist sef la compania Investec Securities in Londra.

Pretul mare al carburantilor creste costurile retailerilor precum Tesco in Marea Britanie si Wal-Mart in SUA si amplifica temerile privind scaderea cheltuielilor de consum.

Cotatia petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a urcat cu 23% in acest an, din cauza revoltei din Libia.

In 2008, cresterea pretului titeiului la 147 dolari pe baril a amplificat recesiunea, dupa criza financiara mondiala.

Contractele la termen pentru petrolul Brent,au fost tranzactionate vineri la circa 116,2 dolari pe baril. In 24 februarie, petrolul Brent a atins un maxim al ultimilor doi ani, de 119,79 dolari pe baril.

#pretul benzinei, #europa, #california, #pretul carburantilor , #stiri Wal Mart