Cei mai importanti antreprenori ai lumii

Sambata, 07 August 2010, ora 23:18
5488 citiri
Cei mai importanti antreprenori ai lumii

Un antreprenor bun iese in evidenta tocmai cand situatia economica este proasta, spun specialistii. Totusi, chiar si in momentele de crestere, cea mai mare partea a antreprenorilor intra in faliment, spun statisticile.

Prin urmare, de ce este nevoie pentru a reusi in afaceri? Iata cum au reusit sa aiba succes in afaceri zece din cei mai importanti antreprenori ai lumii, potrivit Investopedia, transformandu-si mica afacere in adevarate imperii:

John D. Rockefeller

John D. Rockefeller (foto) este sinonim cu bogatia. Si-a facut averea din petrol, compania sa Standard Oil, avand practic monopol la un moment dat. Insa, datorita acestui lucru, a reusit sa scada pretul benzinei pentru consumatori.

In 1911, Guvernul american a destramat Standard Oil, insa de infrastructura creata de Rockefeller beneficiaza inca mari compani petroliere, cum ar fi Exxon si Conoco.

John D. Rockefeller s-a dedicat filantropiei dupa ce a iesit la pensie, iar, la 70 de ani de la moartea sa, este inca o figura emblematica pe Wall Street.

Andrew Carnegie

Andrew Carnegie adora eficienta si, inca de la inceput, fabricile sale de otel erau dotate cu cea mai noua tehnologie. Ca si Rockefeller, Carnegie si-a petrecut ultima parte a vietii donand ceea ce a castigat in timpul vietii sale.

Thomas Edison

Nu este nici un dubiu ca Edison era un geniu, insa simtul afacerilor a demonstrat inteligenta sa chiar mai mult decat inventiile sale. Edison este cel care a pus bazele procesului cunoscut azi sub numele de cercetare si dezvoltare.

Si-a oferit serviciile mai multor companii, inainte de a incepe afaceri pe cont propriu, construind cea mai mare parte a infrastructurii de energie electrica din Statele Unite. Desi Edison este cunoscut ca fondator al companiei General Electric, multe alte companii ii datoreaza existenta, printre care Edison Electric si Cod Edison.

Henry Ford

Henry Ford nu a inventat automobilul, ci a facut parte dintr-un grup care lucra pentru inventarea sa si nu unul prea bun.

Totusi, in timp ce competitorii sai vindeau masinile la un pret exorbitant, ca pe obiecte de lux pentru bogati, Ford a oferit masini tuturor, indiferent de venituri, punand bazele productiei in masa.

Mondelul Ford T se gasea in garajele majoritatii americanilor, iar Henry Ford a modernizat si sistemul de organizare a angajatilor.

Charles Merrill

Dupa crahul din 1929, Charles E. Merrill a renuntat la dobanzile mari, pentru a face creditarea accesibila tuturor. Astfel, a facut bani din numarul de credite impresionant, nu din dobanzile mari.

Insa Merrill nu dorea doar sa faca bani, ci sa educe publicul larg in domeniul finantelor. Astfel, a oferit cursuri gratuite, a publicat regulile de conduita pentru firma sa si s-a angajat sa puna intotdeauna interesul clientului inainte.

Sam Walton

Sam Walton a intrat pe o piata in care nimeni nu dorea sa activeze si a infiintat un sistem de distributie pe care nimeni nu-l mai incercase. Construind depozite pentru mai multe magazine Wal-Mart, Walton a fost capabil sa scada costurile si timpul de livrare a bunurilor.

In plus, datorita sistemului inovativ de inventariere, a reusit sa reduca pretul final pentru consumator sub nivelul celui practicat de competitori.

Walton a atras din ce in ce mai multi clienti, in acest mod, iar, in prezent, firma infiintata de el detine unul din cele mai mari lanturi de retail din SUA.

Charles Schwab

Cunoscut sub numele "Chuck", Charles Schwab a continuat pe urmele lui Merrill, negociind dobanzile cu fiecare client in parte.

El a redus drastic numarul analistilor si consultantilor, cheltuind bani pentru a adauga servicii de care sa beneficieze clientii, cum ar fi program de 24 de ore din 24 si mai multe sucursale.

Walt Disney

Un animator talentat din cadrul unei companii de publicitate, Disney a inceput sa faca propriile firme scurte de animatie intr-un garaj. Inspirat de un soricel care se plimba prin biroul sau, l-a creat pe Mickey Mouse si l-a facut eroul desenului "Steamboat Willie", in 1928.

Succesul lui Mickey Mouse i-a permis lui Disney sa-si infiinteze un studio de animatie, cu mai multe echipe de desenatori, muzicieni si artisti, iar restul e istorie, dupa cum se zice.

Dupa moartea sa, studioul a continuat sa creasca, devenind cea mai mare companie de media din lume.

Bill Gates

Gates s-a facut remarcat mai ales prin spiritul competitiv. Nu numai ca a castigat razboiele sistemelor de operare si a browserelor de Internet, dar a reusit sa pastreze profiturile din victoriile sale si dominanta Microsoft pentru a finanta proiecte viitoare.

Consola de jocuri Xbox este doar unul din exemplele de linii de afaceri diferite de afacerea de baza, finantata din succesul Microsoft.

Steve Jobs

Spre deosebire de celelalte persoane de pe lista, cele mai importante realizari ale lui Steve Jobs ar putea veni de acum inainte. Jobs este co-fondatorul Apple, una din putinele companii care pune in pericol Microsoft.

Spre deosebire de modelul de business al lui Gates, Jobs a crescut prin explozii de creativitate. Odata doar o companie de calculatoare, Apple creste, in prezent, mai ales datorita iPhone-ului, iPod-ului si iPad-ului.

Cand Apple a depasit valoarea de piata a Microsoft, a devenit clar faptul ca Jobs inca nu si-a atins adevaratul potential.

#top, #antreprenori, #rockefeller, #jobs , #stiri Walt Disney