Buffett, in Japonia: zona Fukushima, o oportunitate de achizitii

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 12:41
2228 citiri
Buffett, in Japonia: zona Fukushima, o oportunitate de achizitii

Warren Buffett a vizitat zona Fukushima si si-a exprimat din nou, entuziasmul in ceea se priveste eventuale investitii in Japonia, chiar si dupa cutremurul si tsunami-ul care au zguduit tara, in luna martie.

Buffett, CEO-ul Berkshire Hathaway, viziteaza Japonia pentru prima data, dupa ce in luna martie si-a amanat vizita planificata, din cauza dezastrului natural. Obiectul vizitei il face Itaki din Tungaloy, o centrala aflata la aproximativ 40 de kilometri distanta de centrala nucleara de la Fukushima, care a avut scurgeri de radiatii dupa ce a fost crapata de cutremurul si tsunami-ul din martie.

Buffett, cu ochii pe Japonia

Miliardarul vede, totusi, in aceasta centrala "o oportunitate de achizitii", potrivit delcaratiile facute de acesta in urma cu doar cateva luni, scrie The San Francisco Chronicle.

"E o zi minunata pentru mine", a spus Buffett catre oficialii fabricii Iwaki din Tungaloy, unde a ajuns cu elicopterul. "Lumea e cu ochii pe Japonia, si mai ales pe aceasta zona", a adaugat miliardarul.

"Faptul ca un investitor ca Buffett chiar vine pana in Japonia, in locul care a devenit miezul dezastrului natural, inseamna foarte mult si ar putea aduce o raza de lumina pentru noi", a deckarat Shuhei Abe, presedintele Sparx Group Co din Tokio, cel de-al doilea fond de investitii din Asia ca marime. "Avem mari asteptari ca Buffett sa investeasca si mai mult in Japonia", a adaugat el.

Indicele de referinta al Japoniei Nikkei 225 a scazut cu 18 procente anul acesta, inregistrand cel mai mare declin din 2008. Scaderile s-au datorat nelinistii din Europa, generata de criza datoriilor, dar si a incetinirii economice la nivel global cu efecte puternice pe piete.

Luni, scaderile Indicelui de referinta Nikkei s-au ridicat pana la 0.2%.

Pierderile materiale dupa cutremur au ajuns la niveluri record, estimate de Munich Re pana la 210 miliarde de dolari, devenind cea mai costisitoare catastrofa naturala inregistrata pana acum. Cu toate acestea, si in luna mai si in luna noiembrie, Warren Buffet isi pastreaza entuziasmul cand vorbeste despre eventuale investitii in Japonia.

Japonia, inca un element pe lista Berkshire

Buffett si-a extins portofoliul companiei Berkshire anul acesta, achizitionand o parte de peste 10 miliarde de dolari sin International Business Machines (IBM), a facut o injectie de capital de 5 miliarde de dolari in Bank of America si a finalizat achizitia Lubrizol Corp pentru 9 miliarde de dolari.

Anul trecut, Berkshire a investit 26.5 miliarde de dolari si restul de 77.5% din compania feroviara Burlington Northern Santa Fe Corp, portiune pe care n-o detinea inca.

In plus, printre investitiile din Asia ale Berkshire se numara si producatorul chinez de automobile BYD, dar si Posco, din Coreea de Sud, cel de-al treilea producator de otel din lume.

Buffet a vizitat tari precum Coreea de Sud, China, India, Italia, Germania, Spania si Elvetia, inca de la inceputul lui 2008 pana acum pentru a gasi oportunitati de investitii pt Berkshire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii warren buffett, #Buffett achizitii Fukushima, #Buffett Japonia , #Afaceri