Consultantul, cel mai bun prieten al sefului sau cum iti evaluezi obiectiv propria performanta

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 16:10
1543 citiri
Consultantul, cel mai bun prieten al sefului sau cum iti evaluezi obiectiv propria performanta
Foto: Tamu Times

Warren Buffett spunea odata sa nu intrebi frizerul despre tunsoare daca vrei o parere sincera. Totusi, daca esti director executiv, te poti baza pe un consultant de salarizare, potrivit unui studiu realizat de Judge Business School de la Cambridge University.

Noul studiu a fost realizat dupa ce Securities and Exchange Commission (SEC) a introdus, in 2009, o noua norma de reglementare pentru plata consultantilor pentru salarizare. Norma a fost adoptata de SEC deoarece existau temeri privind mituirea unor consultanti, care, astfel, sa recomande majorari salariale pentru executivi. Iar daca plata acestora va fi mai transparenta, ar putea descuraja aceasta practica, scrie The Economist.

Pentru realizarea studiului, au fost facute trei teste. In primul, au fost comparate companiile care si-au pastrat vechiul consultant dupa 2009, cu cele care au angajat un consultant separat doar pentru stabilirea salariului executivului. Cele care au schimbat acest consultant au ajuns sa plateasca executivul cu circa 10% mai mult decat celelalte companii. O explicatie este ca aceste firme au oferit si alte avantaje consultantilor, in principal pentru a influenta recomandarile privind plata executivilor, atat timp cat puteau fi facute fara a fi dezvaluite - iar metoda a functionat.

Ce spun celelalte teste

In al doilea test, s-au urmarit firmele care au angajat un nou consultant de salarizare dupa ce regulile au fost schimbate. In firmele unde consultantii au fost selectati numai de consiliul de administratie, CEO-ul a fost platit aproximativ 13% mai putin decat la firmele al caror CEO a angajat un al doilea "set" de consilieri pentru salariazare.

In al treilea test, s-a urmarit veniturile consultantului. Realizatorii studiului au motivat ca "daca o crestere a salariului este asociata cu o probabilitate mai mica de a fi ulterior inlocuit de un concurent, atunci consultantii aveau, intr-adevar, un stimulent pentru a recomanda un salariu mai mare". Tendinta a fost din nou clara. Cand CEO-ul a primit salariu mai mare, probabilitatea ca firma sa inlocuiasca consultantii, anul urmator, a fost mai mica.

Care sunt concluziile

Acestea fiind spuse, realizatorii studiului au descoperit ca firmele care angajeaza astfel de consultanti platesc directorilor executivi cu 7,5% mai mult decat cele care nu au. Ei au concluzionat ca "studiul nostru aduce dovezi empirice puternice privind angajarea acestor consultanti ca un 'dispozitiv' de justificare a salariilor mai mari ale directorilor executivi". Constatarile fac greu de sustinut ideea ca salariile mari ale executivilor au legaturi directe cu veniturile aduse actionarilor sau cu "talentele" acestora.

Situatia aduce aminte tot mai mult de lingaul de la curtea lui Ludovic al XIV-lea, care, atunci cand a fost intrebat cat este ceasul, a raspuns: "Este oricat doriti, atat timp cat Maiestatea Sa este multumita". Echivalentul modern este, se pare, "platim oricat, atat timp cat Majestatea Sa este multumita".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ceo salarii, #consultanti salarii ceo, #studiu salarii ceo , #Afaceri