Ce inseamna Brexit pentru piata financiara? Sansa de a participa la acelasi eveniment cu Warren Buffett

Marti, 21 Iunie 2016, ora 10:00
4416 citiri
Ce inseamna Brexit pentru piata financiara? Sansa de a participa la acelasi eveniment cu Warren Buffett

La sfarsitul saptamanii va avea loc, fara indoiala, un test de proportii istorice: votul cetatenilor din Marea Britanie de a iesi sau nu din Uniunea Europeana.

Data fiind amploarea si unicitatea evenimentului, piete financiare fierb, volatilitatea este ridicata, intreaga lume asteptand rezultatul.

Doua aspecte majore ne dau insa o viziune destul de clara asupra desfasurarii evenimentelor:

1. Ultimele sondaje de opinie arata clar directia de vot a britaniclor, balanta inclinand in mod evident in favoarea ramanerii Marii Britanii in zona Euro.

2. Constientizarea de catre britanici a raportului beneficii/pierderi in urma iesirii din UE, care este estimat momentan la pierderi de cateva zeci de miliarde de lire sterline pe an, pe durata unei perioade indelungate. Insa nimeni nu poate calcula exact aceste sume, data fiind dimensiunea colapsului care ar putea urma.

Indicatori precum PIB-ul general, PIB-ul/locuitor, rata somajului, contributia la bugetele nationale sociale, balanta schimburilor internationale sau timpul necesar renegocierii tuturor tratatelor de import-export fac acest scenariu foarte greu de atins.

Pentru cateva zeci de mii de romani, ziua de 15 ianuarie 2015 va ramane in istorie ca o zi neagra. Este ziua in care francul elvetian s-a apreciat cu peste 30% si a avut consecintele bine-cunoscute. In aceea zi, anticipam problemele pe care le vor avea bancile din Romania expuse vizavi de creditele in franci elvetieni.

Joi, 23 iunie 2016, data BREXIT-ului, poate ramane o zi de referinta in calendarul celor curajosi. Volatilitatea din aceste zile face transforma aceasta perioada intr-una ideala de tranzactionat pe pietele financiare.

Lira sterlina este in lumina tuturor reflectoarelor, avand o cotatie de 1.4650 in raport cu dolarul american, 1.2900 in raport cu Euro si de 153.00 in raporul cu Yenul Japonez.

Foto: marketwatch.com

Dupa cum usor se poate observa in grafice celor 3 perechi, acestea se tranzactioneaza aproape de minimul ultimului an, perioada in care Marea Britanie si-a negociat practic ramanerea in zona Euro, mentinand constant incertitudinea asupra viitorlui.

Insa odata ce negocierile s-au terminat, iar premierului David Cameron si-a impus conditiile de ramanere, lucrurile au devenit destul de clare.

Iar in timp ce economia Marii Britanii este una dintre cele mai stabile din UE, datorita temerilor legate de rezultatul referendumului de joi, moneda acesteia este mult subevaluata in raport cu principalele monede - euro, dolar si yenul japonez.

Joi, in momentul in care rezultatul anticipat in proportie de 60%, respectiv ramanerea Marii Britanii in zona Euro, va deveni o certitudine in proportie de 100%, lira sterlina se va aprecia spectaculos.

Iar pietele financiare ofera nenumarate instrumente ce pot fi tranzactionate, asociate cu diverse graduri de risc.

Derivatele pe CFD-uri (contracte de diferenta) sunt cele mai cunoscute si cele mai accesibile trader-ului individual din Romania. Acestea permit tranzactionarea in marja, cu leverage oferit de majoritatea companiilor de brokeraj prezente in piata.

Trebuie tinut cont ca aceste instrumente sunt insotite de un risc extrem de ridicat, insa totodata pot aduce castiguri extraordinare.

Pe baza unui eveniment istoric ca BREXITUL, cu tranzactionare pe baza ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana, o apreciere de numai 2% a lirei sterline poate aduce profituri speculative, aparent fabuloase, de 200-400%. Caz in care raportul risk/rewards este unul extraordinar, indiferent de tipologia investitionala.

Iar analizele personale anticipeaza un impact major, istoric, al acestui eveniment in evaluarea acestei monede. Lira sterlina dispune de un potential de apreciere urias, astfel incat dupa anuntarea rezultatelor sa o vedem la o rata de schimb de 1.5000-1.5100 in raport cu dolarul american, peste 158-159 in raport cu yenul japonez sau 1.3100-1.3200 in raport cu Euro.

Viitorul va confirma sau va infirma aceste valori. Insa oportunitatile date de acest eveniment sunt evidente, in stransa legatura cu modul in care se scrie istoria prezenta.

Articol scris de Claudiu Ghebaru, expert in pietele financiare

Tranzactionarea CFD-urilor si a optiunilor in marja pot genera pierderi considerabile. Efectul de levier conduce la multiplicarea castigurilor, dar si a pierderilor. Opiniile exprimate in acest articol nu pot fi considerate recomandari investitionale, fiind emise in baza experientei proprii ale autorului.

#Brexit apreciere Lira, #Brexit impact piete , #Avere