Berkshire Hathaway: Cum va supravietui imperiul dupa ce Warren Buffett se va retrage

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 16:45
1998 citiri
Berkshire Hathaway: Cum va supravietui imperiul dupa ce Warren Buffett se va retrage
Sursa foto: Bloomberg

Un investitor care a cumparat o actiune Berkshire Hathaway pentru 11 dolari cand Warren Buffett a preluat controlul companiei, acum 50 de ani, si a pastrat-o pana azi, poate obtine 190.000 de dolari, dupa ce titlurile au atins, zilele trecute, maximul istoric, avand un randament anual de 21%.

La adunarea generala a actionarilor companiei, care se va desfasura pe 3 mai, acestia ii pot aduce omagii lui Buffet pentru succesul remarcabil. Berkshire este implicata in tot felul de afaceri, de la asigurari, la magazine de inghetata. Formula de succes a lui Buffett a fost preluarea de firme solide din fata concurentilor, independenta acordata managerilor acestora si pastrarea acestora pe termen lung, conform The Economist.

Pare logica o concluzie conform careia ultimul lucru de care Berkshire are nevoie in prezent este schimbarea. Dar Buffett are nu mai putin de 83 de ani, iar actionarii trebuie sa se gandeasca la ce se va intampla cand el va nu mai putea sa profeseze.

Si adevarul este ca o afacere construita prin talentul sefului sau, prin autoritatea sa de necontestat in cadrul companiei si prin reputatia sa de neegalat, nu se poate mentine la fel de bine fara el.

Numai Buffet, care a fost numit "zeul investitiilor" la sfarsitul anilor '90, a tinut Berkshire departe de tentatiile de a investi in companiile "dotcom", evitand pierderile mari ce au urmat. Reputatia lui Buffet a determinat GE si Goldman Sachs sa apeleze la Berkshire, ca investitor, atunci cand s-au confruntat cu efectele crizei financiare.

In orice caz, cele mai mari castiguri ale Berkshire au fost obtinute in deceniile anterioare, cand a fost mai usor sa profite de oportunitati de investitii viabile.

Tranzactia secolului

Buffett a anuntat ca are un plan de succesiune, dar conducerea Berkshire se poate transforma intr-un camp de lupta odata ce el va renunta la postul de director executiv. Chiar si fanii inraiti ai lui Buffett sunt de parere ca actiunile Berkshire se pot prabusi cand el va pleca.

Deci Buffett va trebui sa reaminteasca actionarilor, la reuniunea anuala, de cazurile lui James Hanson de la Hanson Trust si al lui Henry Singleton de la Teledyne.

Acesti doi "creatori" de conglomerate de succes din anii '60 si '80 si-au incheiat cariera prin destramarea imperiilor, si pana la urma au trebuit sa adimta ca situatia propriilor concerne ar fi putut fi mai buna decat declinul din piata, lung si trist, de care au avut parte.

Multe dintre afacerile Berkshire Hathaway sunt suficient puternice pentru a supravietui pe cont propriu, iar altele ar putea fi grupate inainte de a fi listate la bursa sau cumparate de rivali sau de fonduri de investitii.

Nu este nevoie ca Buffett sa inceapa aceasta "vanzare a secolului". Dar el ar trebui sa spuna actionarilor ca o treptata destramare a imperiului pe care l-a creat este principala sa recomandare adresata succesorului sau.

#Buffet retragere Berkshire, #Berkshire buffet, #actionari berkshire , #Cariera