Buffett face o noua achizitie. De ce mizeaza magnatul pe vanzarile de masini

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:02
2206 citiri
Buffett face o noua achizitie. De ce mizeaza magnatul pe vanzarile de masini
Foto: urbansplatter.com

Corporatia condusa de Warren Buffett, Berkshire Hathaway, isi extinde activitatea si in vanzarea de autoturisme, dupa ce firma a achizitionat recent compania Van Tuyl Group, unul dintre cei mai mari dealeri auto din Statele Unite.

Este al treilea segment de transporturi al Berkshire dupa cel aviatic, NetJet, si cel feroviar, Burlington Northern, iar noua componenta a imperiului lui Buffet va purta numele de Berkshire Hathaway Automotive.

Afacerea va fi coordonata in continuare de Larry Van Tuyl, fondatorul firmei recent cumparate de Berkshire. Pana acum nu s-au facut publice datele tranzactiei, dar se cunoaste valoarea de piata din ultimii ani a firmei familiei Van Tuyl: 8 miliarde de dolari.

"Cred ca vom achizitiona in curand si alte companii din acelasi domeniu. Intr-adevar, o lunga perioada ne-am ferit sa intram pe piata vanzarilor auto, dar Larry Van Tuyl are o afacere pe care cred ca o putem duce la un alt nivel", a comentat Buffett. Magnatul octogenar a dovedit intotdeauna apetit pentru afacerile cu potential, asa ca recenta achizitie a imperiului financiar condus de Buffett nu este deloc surprinzatoare, dupa cum observa si reporterii publicatiei Bloomberg.

Condus de o logica simpla

Toate deciziile luate de Warren Buffett in privinta investitiilor Berkshire par sa fie manate de o logica simpla. In cazul Van Tuyl Group, interesul lui Buffett a fost starnit de lipsa unei competitii acerbe in piata vanzarilor de automobile in Statele Unite, cei 10 mari dealeri controland abia 60% din piata.

Pe langa acest lucru, Van Tuyl Group pare ocazia perfecta de a integra in aceeasi operatiune si firma de asigurari Geico, detinuta de Berkshire, mai ales ca rivalii de la Allstate incearca deja o jonctiune in piata cu cativa dealeri auto din SUA, conform informatiilor facute publice de analistii de la Morningstar.

Efect in lant

Van Tuyl Group are 78 de reprezentante auto deschise in mai multe state, dar pe piata exista tinte si mai atractive. Oricum, intentia anuntata de a achizitiona operatiunile altor dealeri in viitorul apropiat a fost rapid transmisa in piata.

Astfel, pretul actiunilor Lithia Motors, cu peste 100 de reprezentante deschise, a inregistrat o crestere de 10 procente, iar cel al AutoNation, cel mai mari comerciant de automobile din State, a crescut cu 6%.

Cel mai probabil, Warren Buffet va indragi curand industria auto, la fel de mult pe cat isi canalizeaza atentia asupra lanturilor fast food si al productie de bauturi racoritoare.

"Nivelul crescut al operatiunii unui dealer auto permite realocarea inteligenta a marfii si urmarirea pretului de inventar intr-un mod in care un dealer de mici dimensiuni nu o va putea face", a notat intr-un raport analistul David Whitson de la Morningstar.

Daca adaugi la posibilitatea cresterii veniturilor din relocarea in piata marfurilor vandabile si profitul rezultat din operatiunile de service si comert cu piese de schimb, intelegi cu usurinta de ce Buffett a mizat in sfarsit si pe vanzarile de masini.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#warren buffett, #achizitie dealer autoturisme, #vanzari auto , #stiri Warren Buffett