Peste doua milioane de someri in doar o luna, din cauza crizei

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 03:28
1925 citiri
Peste doua milioane de someri in doar o luna, din cauza crizei

Agravarea recesiunii economice globale este responsabila astazi de pierderea locurilor de munca a milioane de oameni, in intreaga lume. Intr-o singura zi a lunii ianuarie a acestui an, peste 70.000 de slujbe au fost eliminate. Sase mari companii care activeaza in diverse domenii in Europa si in Statele Unite ale Americii au anuntat ca vor face in continuare disponibilizari, actiune care face parte din masurile luate in vederea reducerii costurilor, pentru a combate scaderea puterii de cumparare.

Avand in vedere “baia de sange”, precum o numesc expertii, care s-a petrecut la data de 26 ianuarie 2009, numarul locurilor de munca pierdute pana acum in aceasta luna a depasit 2 milioane.
Producatorul Caterpillar, gigantul farmaceutic Pfizer, firma de telecomunicatii Sprint Nextel Corp si retailerul Home Depot se numara printre cele 6 companii majore care au anuntat disponibilizari masive.

Un total de 350.725 de locuri de munca au fost pierdute pana acum, in acest an, in cadrul a peste 500 de companii americane.

Aproape 2.6 de milioane de oameni au devenit someri de-a lungul anului 2008, fiind cel mai mare numar anual inregistrat din 1945 si pana la sfarsitul anului trecut.

Caterpillar a afirmat ca va renunta la 20.000 de joburi in mijlocul “acestui mediu global extrem de problematic.”
Compania planuieste sa disponibilizeze 15.000 de angajati inca din trimestrul al patrulea al anului 2008. Ulterior, a mai adaugat 5000 de disponibilizari, ajungandu-se la un total de 20.000.

Pfizer va renunta la 10% din personalul sau de 81.900 de angajati si va inchide 5 linii de productie.
Ulterior, aproximativ 15% din forta de munca va fi disponibilizata in runda a doua, din personalul combinat de 120.000 de angajati al Pfizer/Wyeth, ridicand numarul de slujbe pierdute la 26.000.

Compania a facut deja 4.700 de restructurari in 2008.

Sprint Nextel afirma ca va face 8000 de reduceri de personal pana la data de 31 martie, adaugand faptul ca planuieste sa reduca cheltuielile de munca interne si externe, cu aproximativ 1.2 miliarde de dolari pe an.

Home Depot, cel mai mare retailer de articole de bricolaj, pe plan mondial, a anuntat ca va elimina central EXPO design si va renunta la 7000 de joburi, 2% din forta sa totala de munca.
Compania afirma ca lipsa cererilor de design si proiecte de decorare au afectat-o din plin vanzarile, scrie rediff.com.

Texas Instruments, companie care dezvolta si comercializeaza semiconductori si tehnologii de calcul, a anuntat ca va reduce personalul cu 3400 de angajati, pentru a face fata cererii scazute.
Mai mult de jumatate din aceste reduceri de personal vor fi concedieri, in timp ce restul va fi reprezentat de “demisii voluntare si plecari”.

Grupul financiar olandez ING a anuntat, de asemenea, aproximativ 7000 de restructurari.
ING are in jur de 130.000 de angajati in 50 de tari.

Saptamana trecuta, au fost anuntate 40.000 de restructurari in diverse domenii. BHP Billiton, Clear Channel Communications, Intel, Rohm and Haas Co, UAL corp si Williams-Sonoma au anuntat reduceri de personal care se ridica la un numar de 27.000 de locuri de munca.

Warner Bros Entertainment a spus ca va renunta la aproximativ 800 de joburi, sau 10%, ale personalului sau din intreaga lume, in urmatoarele saptamani. In acelasi timp, Microsoft si-a facut public planul de a concedia pana la 5000 de angajati – 5.5% din forta sa globala de munca.

Totusi, unele companii recurg la masuri extreme pentru a evita reducerile de personal.

Virgin Atlantic a introdus inghetarea salariilor la toate nivelurile si multe companii au recurs deja la saptamanile scurte de munca si la reducerea orelor de lucru.
Companie aeriana britanica detinuta de Virgin Group (51%) si Singapore Airlines (49%), Virgin Atlantic opereaza  intre Marea Britanie si America de Nord, Caraibe, Africa, Orientul Mijlociu, Asia si Australia, principalele centre de lucru fiind aeroporturile London Heathrow si London Gatwick.

Alaturandu-se marilor companii care recurg la disponibilizari pe masura cecriza economica se adanceste, gigantul Starbucks planuieste sa concedieze mii de angajati in urmatoarele luni.
Starbucks, companie care a suferit o scadere a profitului cu 69% pentru primul trimestru fiscal, a anuntat ca va reduce personalul cu 6000 de angajati si va inchide 300 de magazine din intreaga lume.

Recent, directorul executiv al AOL, Randy Falco a trimis un mesaj intern angajatilor sai, conform caruia planuieste sa faca 700 de disponibilizari, sau sa renunte la 10% din angajati.
De asemenea, acesta doreste sa adopte si alte masuri de reducere a costurilor, inclusiv inghetarea salariilor.

Recesiunea a fortat multe companii sa renunte la publicitate.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (Royal Philips Electronics Inc.), cunoscut ca Philips, este una dintre cele mai mari companii de electronice din intreaga lume, fondata si avand sediul central in Olanda.
In 2007, vanzarile sale atingeau 26.79 de miliarde de euro si angajatii sai erau in numar de 123.800, in peste 60 de tari.

Astazi, compania intentioneaza sa faca 6000 de concedieri in intreaga lume.

#concediere, #criza, #disponibilizari, #joburi, #recesiune, #someri , #stiri Warner Bros