Micii actionari Sicomed dau navala sa-si vanda actiunile

Luni, 05 Decembrie 2005, ora 17:02
1344 citiri

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis prelungirea cu inca o zi lucratoare a ofertelor publice aflate in derulare, ca urmare a zilelor de suspendare a tranzactiilor de saptamana trecuta.

Desi decizia are caracter general, ea vizeaza in principal ofera publica lansata de Zentiva, actionarul majoritar al Sicomed, care avea ca data limita 7 decembrie.

Pentru a se putea incadra in aceasta data, micii actionari, cuponarii Sicomed, formeaza de cateva zile cozi interminabile in fata sediilor din tara ale Registrului Regisco, depozitarul actiunilor producatorului de medicamente Sicomed.

Potrivit reglementarilor CNVM, vanzarea actiunilor nu se poate face decat in baza unui extras de cont eliberat de registru, care sa ateste ca vanzatorul este proprietarul actiunilor.

La sediul din Bucuresti, singurul punct Regisco, pe o raza de 100 de km, coada a batut ieri un record greu de inchipuit. Azi, pe la pranz, mii de oameni erau aliniati pe cateva sute de metri in fata Muzeului Militar National.

Dupa ore in de stat in frig, de-abia reuseau sa "dea coltul", coada intrand in linie dreapta de 100 de metri spre destinatia mult asteptata - intrarea pe poarta Regisco.

Oferta Zentiva N.V., de 1,37 lei (13.700 lei vechi) pe actiune, respectiv un castig net de peste opt milioane de lei vechi pe un cupon, era tentanta pentru fiecare dintre ei - pensionari, tarani din judetele din jurul Bucurestiului, someri.

In plus, dupa ani in care nu primisera decat cateva zeci de mii de lei ca dividende, sentimentul de acum era - "vindem acum, macar sa apucam si banii astia". Ei erau convinsi de ceea ce Zentiva le transmisese prin scrisoare, ca risca sa nu mai primeasca nimic ulterior, pentru ca societatea urmeaza sa iasa de pe bursa si nu intentioneaza sa mai distribuie dividende.

De partea cealalta, pe bursa, se pare ca unii actionari minoritari incearca, prin acumularea de actiuni Sicomed, sa faca presiuni pentru ca Zentiva sa majoreze pretul din oferta.

SIF 4, care detine de 12% din actiuni, a instiintat ieri bursa ca a vandut un pachet reprezentand peste 1% din actiuni, la un pret de 13800 lei vechi.

Pe de alta parte, pretul a oscilat ieri sub pretul din oferta, coborand chiar la un minim de 12800, unii brokeri considerand ca actionarul majoritar vrea sa transmita sa sensibilizeze micii actionari sa vanda cat mai repede.

Cele doua Romanii

Calculele din bursa sunt oricum straine Romaniei de la coada din fata Muzeului Militar National, colt cu Regisco. Romania neschimbata de zece ani.

Romania care nu joaca la bursa, dar e actionara - "da io stiu maica de ce m-a adus fiica-mea acu aici. Asa m-a dus si atunci cand cu cuponu'. Da mai bine ziceti de pensie, c-am muncit 23 de ani si am un milion jumatate."

Cotea Tudora, de 73 de ani, din Hotarele, sat Izvoarele, judetul Giurgiu, etse unul din batranii care stau cuminti, in frig, asteptand un ban in plus. Poate o alta imagine care vorbeste de la sine - in fata Regisco nu erau parcate decat Dacii vechi.

C.Stefan

Banii Nostri