Sicomed se vinde pentru 200 de milioane de dolari

Vineri, 16 Septembrie 2005, ora 08:59
1221 citiri

Ieri a avut loc cea mai mare tranzactie de pe piata romaneasca a producatorilor de medicamente. Pentru ceva mai mult de 100 de milioane de dolari, compania ceha Zentiva a cumparat 50.98% din actiunile Sicomed.Zentiva este dispusa sa ofere 200 milioane dolari pentru a prelua in intregime Sicomed, compania farmaceutica cu cea mai mare cota de piata din Romania. Tranzactia de ieri este cea mai importanta din istoria industriei farmaceutice romanesti, dupa ce anul trecut fondul de investitii american Advent a cumparat pentru 45 milioane de dolari Terapia Cluj. Zentiva are ca pricipal actionar un alt fond de investitii din Statele Unite, Warburg Pincus.

Compania ceha Zentiva a semnat, ieri, la Londra, un acord cu actionarii firmei de investitii Venoma Holdings, care detine controlul asupra producatorului roman de medicamente Sicomed, prin care preiau aceasta companie.

Detinuta de GED Eastern Fund I/Fondul Roman Post Privatizare si de fondurile administrate de Global Finance, Venoma are in prezent 50,98% din capitalul social al Sicomed. Alti actionari semnificativi la Sicomed sunt SIF Muntenia - 12% si SIF Oltenia -10,14%. Cehii vor prelua titlurile Venoma in schimbul sumei de 101,96 milioane de dolari. Finantarea tranzactiei se va realiza din resurse externe atrase prin creditare, precum si din fonduri disponibile.

In plus, producatorul ceh de produse farmaceutice va lansa o oferta publica de preluare pentru restul de pana la 100% din actiunile Sicomed, la un pret ce nu va fi mai mic de echivalentul in lei a 0,4797 dolari. Aceasta suma este mai mare cu 25% fata de ultimul pret al titlurilor Sicomed tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Astfel, cele doua tranzactii vor insuma aproximativ 200 de milioane de dolari.

Cehii sunt prezenti de mai multi ani pe piata romaneasca. Ei afirma ca au cumparat Sicomed pentru ca Romania este o piata mare, a doua in regiune dupa Polonia, o rata a inflatiei in scadere, iar cheltuielile cu sanatatea sunt asteptate sa creasca cu 20% pana in 2008.

A"Prezenta solida a Sicomed pe piata romaneasca, aflata intr-o rapida dezvoltare, si in special reteaua sa de distributie, fara rival, ne va permite sa profitam de oportunitatea pe care ne-o ofera portofoliul nostru de produse generice moderne pentru a castiga o pozitie de lider pe segmentul asistentei medicale primareA", a declarat presedintele si directorul executiv al Zentiva, Jiri Michal. Zentiva anticipeaza ca achizitia Sicomed va aduce profit inca din primul an. Tranzactia va trebui sa primeasca aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, fiind de asteptat sa se incheie la finele acestui an. Adunarea Generala a actionarilor Zentiva va aproba aceasta tranzactie in jurul datei de 12 octombrie.

Cine e Zentiva

Zentiva este detinut de fondul american de investitii Warburg Pincus (47,7% din actiuni). Conducerea si angajatii detin 12,1 % din companie. 40,2% din actiunile companiei sunt tranzactionate pe Bursa, la Londra si la Praga. In primul semestru al acestui an compania a inregistrat o crestere a incasarilor de 5,6% si un profit net cu 31,2% mai mare fata de perioada similara a anului trecut. Pretul actiunilor Zentiva a crescut pe Bursa locala de la 485 coroane la 28 iunie 2004 la 988 coroane la 14 septembrie (1 dolar fiind echivalent cu apoximativ 24 coroane).

In 1999 compania avea o cifra de afaceri de 5 miliarde de coroane, pentru ca peste 5 ani sa depasesca 10 miliarde de coroane. Marja de profit, in aceeasi perioada, de la circa 17% la 24%. Pe pietele din Cehia si Slovacia, Zentiva este lider cu 34% cota de piata. Zentiva are ca politica, in ultimii ani, extinderea pe pietele din Europa Centrala si de Est. Zentiva a mai achizitionat in august 2003 producatorul slovac Slovakofarma, iar in ultimii doi ani si-a extins reteaua de vanzari in Polonia si in Rusia.

Cine e Sicomed

Sicomed a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 16,7 milioane lei (4,6 milioane euro), in crestere cu 66% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, cifra de afaceri s-a situat la 99,5 milioane lei (27,6 milioane euro), reprezentand o crestere de 15% fata de nivelul inregistrat in prima jumatate din 2004. Pentru intregul an, compania si-a propus un profit de 34,1 milioane lei (9,2 milioane euro), reprezentand o crestere de 75% comparativ cu valoarea raportata in 2004. La finele lunii iunie numarul angajatilor era de 945, cu aproximativ 20% mai putin decat in aceeasi perioada din 2004.

Autor: Adrian Nuta

Averea