Firea vrea sa cumpere 100 de tramvaie de la turci. Astra Vagoane de la Arad sustine ca e incorect si contesta achizitia

Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 08:44
1036 citiri
Firea vrea sa cumpere 100 de tramvaie de la turci. Astra Vagoane de la Arad sustine ca e incorect si contesta achizitia
Foto: Arhiva Pixabay

Desi apreciaza ca a fost nedreptatita de Primaria Capitalei, compania aradeana Astra Vagoane Calatori continua sa lupte pentru posibilitatea de a le furniza bucurestenilor 100 de tramvaie noi.

Societatea de Transport Bucuresti (STB) SA are - potrivit celui mai recent raport de activitate - 486 de tramvaie. Dintre acestea, cele mai multe sunt vechi si foarte vechi si se defecteaza din ce in ce mai des, dupa cum reiese din acelasi raport.

In aceste conditii - mai ales ca promite demult conditii mai bune de transport in comun - Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a lansat, in decembrie 2018, o licitatie pentru a cumpara 100 de tramvaie noi cu 856 milioane de lei (adica circa 181 de milioane de euro).

Administratia Firea a cerut de la inceput sa lucreze doar cu firme mari. Mai exact, PMB a mentionat in documentatia de atribuire ca "media cifrei de afaceri anuale a ofertantului pe ultimii 3 ani (2015, 2016, 2017) sa fie de minim de 280.000.000 de lei".

In aceste conditii, producatorul roman de tramvaie Astra Vagoane Calatori SA Arad a fost nevoit sa se asocieze cu o societate chineza - anume Crrc Qingdao Sifang Co. Ltd - pentru a respecta criteriul cifrei de afaceri si a se putea inscrie la licitatie.

In cele din urma, situatia s-a clarificat. Cu alte cuvinte, au depus oferte pentru a furniza cele 100 de tramvaie noi pentru Bucuresti doi competitori: compania turca Durmazlar Makine Sanayi Ve Ticaret SA si Asocierea romano-chineza Astra Vagoane Calatori SA - Crrc Quigdao Sifang Co. Ltd.

A urmat o licitatie destul de agitata, care a fost contestata si chiar suspendata. In cele din urma, insa, procedura s-a reluat. Iar in august 2019 PMB a anuntat ca prelungeste perioada de examinare a ofertelor pana pe 15 decembrie. Se pare insa ca, totusi, lucrurile s-au miscat ceva mai repede decat se astepta atunci PMB.

Primaria a ales castigatorul, dar nu le-a spus bucurestenilor care este

In mod normal - la cat de prost se circula cu tramvaiul prin Capitala - ne-am fi asteptat ca administratia Firea sa se grabeasca si sa-i anunte pe bucuresteni ca a facut inca un pas spre cumpararea celor 100 de tramvaie noi. Anume, ca a ales deja compania care le va furniza. Cu toate acestea, desi stie de peste o saptamana numele castigatorului licitatiei, administratia Firea nu le-a spus nici pana astazi clar bucurestenilor care este acesta.

In schimb, PMB a transmis catre Astra Vagoane Calatori SA, inca de pe 4 noiembrie 2019, ca a decis sa cumpere cele 100 de ...citeste mai departe despre "Firea vrea sa cumpere 100 de tramvaie de la turci. Astra Vagoane de la Arad sustine ca e incorect si contesta achizitia" pe Ziare.com

#Firea tramvaie turci Astra Vagoane Arada, #Firea cumpara tramvaie turci , #Stiri Administratie