De ce ai nevoie de un consultant? Interviu cu Mihai Arghire, Managing Partner Brightway

Sambata, 05 Iulie 2014, ora 00:00
3320 citiri
De ce ai nevoie de un consultant? Interviu cu Mihai Arghire, Managing Partner Brightway

Te-ai gandit vreodata cat de important e rolul pe care un consultant il joaca in viata profesionala a oricarui manager?

Acesta este, practic, un specialist angajat part-time pentru a se ocupa de o anumita nevoie a ta, stict pentru perioada in care te confrunti cu decizii din afara ariei tale de expertiza.

"Uneori antreprenorul intra intr-o bucla in care nu mai reuseste sa identifice solutii. O persoana externa mediului sau il poate sfatui si poate aduce o viziune proaspata asupra lucrurilor. Poate fi acel push de care are nevoie echipa pentru a merge mai departe intr-un moment dificil", explica Mihai Arghire, Managing Partner al companiei de training si consultanta de business Brightway.

De ce este important sa ai un consultant, cum sa-ti alegi consultantul, dar si despre ce se poate intampla cand iei decizii fara a te consulta cu un specialist vorbeste Mihai Arghire, intr-un interviu acordat Business24.

De ce este important sa ai un consultant, atunci cand mergi pe drumul antreprenoriatului?

Sunt cateva motive fundamentale pentru care intr-o companie este nevoie de un consultant.

Primul consta in faptul ca antreprenorul are nevoie de un specialist care sa vina cu know-how si plus de valoare pe o zona specializata. De exemplu, o firma cu sediul in provincie vrea sa dezvolte un departament propriu de telesales, prin care sa obtina o cota suplimentara de piata de 5% pe nisa X si o cifra de afaceri de 300.000 de EUR in primul an.

Daca nu ar apela la un consultant, ar trebui sa angajeze o persoana cu o experienta bogata in conducerea unor departamente de telsales in domeniul in care activeaza si

experienta de management in echipe de vanzari, pentru a avea capacitatea de a cosntrui de la 0: proceduri, strategii de abordare a clientilor, indicatori de masurare a performantei, modul de implementare a unui software, si asa mai departe.

O persoana angajata permanent ar necesita un salariu mare, ar fi greu de identificat in zona in care activeaza firma si ar presupune un risc de nereusita pentru companie. Mult mai rentabil este sa apelezi la ajutorul unui consultant - pe o durata de 4 pana la 12 luni- care a mai implementat un astfel de sistem in alte companii si isi asuma responsabilitatea pentru rezultate.

In plus, un consultant are rolul de a construi in primul rand sistemul in care antreprenorul poate integra apoi oamenii potriviti.

In al doilea rand, in orice domeniu, pasiunea pentru activitatea respectiva, obiceiurile greu de schimbat si volumul mare de munca isi pun amprenta asupra modului in care gandim.

Uneori antreprenorul intra intr-o bucla in care nu mai reuseste sa identifice solutii. O persoana externa mediului sau il poate sfatui si poate aduce o viziune proaspata asupra lucrurilor. Poate fi acel push de care are nevoie echipa pentru a merge mai departe intr-un moment dificil.

De asemenea, multe dintre firmele antreprenoriale cu care lucram s-au dezvoltat, si managerul apeleaza la noi pentru ca vrea sa dobandeasca mai mult control asupra afacerii. Isi doreste de fapt un sistem unitar dupa care sa functioneze firma, un mod eficient de motivare a angajatilor, proceduri care sa fie acceptate si respectate, modalitati de monitorizare si masurare a performantei sau un sistem eficient de vanzare.

Cum identifici un consultant bun?

Scopul consultantului este de a ajuta antreprenorul si compania acestuia sa imbunatateasca anumite procese organizationale si sa obtina rezultate de business mai bune. De aceea cred ca un prim criteriu ar fi rezultatele pe care le-a obtinut consultantul in alte proiecte, portofoliul de clienti al acestuia si referintele/testimonialele sale.

Pe de alta parte, este important ca in echipa de consultanti alocata proiectului sa existe si persoane cu experienta relevanta in domeniul de activitate al clientului pentru care lucreaza.

Care sunt cele mai importante provocari ale managerilor romani, in acest moment?

Optimizarea ciclului cash si nivelului lichiditatilor, construirea unui sistem de vanzare care sa functioneze, obtinerea de finantari pentru investitii, concurenta acerba de preturi/produse cu multinationalele, motivarea membrilor echipei pentru ca acestia sa faca performanta. Si vorbim si despre posibilitatea de a construi un sistem de management astfel incat businessul sa functioneze si fara prezenta fizica a antreprenorului in companie.

Care este rolul consultantului in efortul managerilor de a depasi aceste

provocari?

Rolul consultantului este de a face o analiza, un audit al proceselor de business, pentru a obtine o radiografie a companiei. Apoi stabileste impreuna cu managementul companiei obiective foarte masurabile, ce vor fi atinse in urma programului de consultanta. Ulterior incepe derularea proiectului, cand consultantul furnizeaza instrumente si solutii care conduc la atingerea obiectivelor stabilite.

Cel mai important rol al consultantului este poate sa lucreze impreuna cu managerul si oamenii implicati in proiect pentru a se asigura ca strategiile identificate sunt puse intr-adevar in practica.

In ce alte situatii este binevenit sfatul unui consultant, in business?

In orice situatie in care antreprenorul simte nevoia unui partener obiectiv cu care sa se sfatuiasca, a unui plus de motivare si entuziasm la nivel individual si in randul membrilor echipei. Sau cand se confrunta cu o provocare de business in care nu este specialist.

Aveti vreun exemplu in care o decizie luata fara a se apela la un consultant a a adus urmari neplacute pentru o companie?

Am vazut mai multe cazuri. Un exemplu este cel al unei companii antreprenoriale care a implementat un software de tip ERP pentru gestionarea afacerii fara ca managerul sa fi trecut printr-un astfel de proiect.

Bazandu-se doar pe indicatiile firmei furnizoare, a implementat un software pe niste procese de business care nu erau definite clar si nici nu erau eficiente. De asemenea, indicatorii de masurare nu erau bine alesi si lipseau anumite module cheie pentru domeniul respectiv.

Furnizorul de software si-a facut bine treaba dar rolul sau nu este sa construiasca un

sistem de organizare si gestionare a afacerii, ci mai degraba sa personalizeze un soft pe un sistem deja existent, pentru a optimiza modul de lucru.

Astfel, compania s-a trezit cu un software care a costat multi bani dar pe care majoritatea angajatilor nu doreau sa-l foloseasca si din care lipseau indicatori cheie in luarea deciziilor.

Ulterior au apelat la un consultant pentru definirea proceselor, au organizat un training de leadership pentru ca intreaga echipa sa aiba un limbaj comun si sa inteleaga utilitatea noului software. Oamenii s-au deschis si au vazut avantajele reale, incetand sa priveasca software-ul doar ca un instrument restrictiv, de urmarire si penalizare.

De asemenea, s-au comandat modificarile necesare companiei de software, insa costul total a ajuns cu aproximativ 75% mai ridicat decat in cazul in care procesul de

business ar fi fost bine definit de la inceput.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#ai nevoie consultant, #Mihai Arghire Brightway, #cum alegi un consultant , #Manageri