Al doilea mare arendas al tarii - o companie "cu radacini" in afacerile lui Voiculescu

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 13:16
4496 citiri
Al doilea mare arendas al tarii - o companie "cu radacini" in afacerile lui Voiculescu
Dan Voiculescu, proprietarul Grivco Agro, compania transformata in Agro Seed Muntenia

Compania care se afla pe locul doi in topul celor mai mari arendasi ai statului, Agro Seed Muntenia face profit din agricultura. Totusi, si aceasta firma, are legaturi in umbra cu clasa politica, fiind o continuatoare a afacerilor agricole ale fostului lider al Partidului Conservator, Dan Voiculescu.

Agro Seed Muntenia a "inchiriat" de la stat peste 2.650 de hectare de teren agricol. Pentru aceasta suprafata compania plateste o redeventa medie de 1,1 milioane de lei (259.000 de euro) pe an, adica in jur de 20% din productia estimata.

Actionarii companiei si relatia lor cu Dan Voiculescu

Potrivit datelor publicate la Registrul Comertului, compania este detinuta de Boiangiu Veronica Adina, fosta Zbranca. Ea a venit cu un aport de capital de 100.000 de lei (22.000 de euro). Administratorul desemnat al companiei este Raeceanu Rada.

Agro Seed Muntenia este fosta Grivco Agro, firma care se afla in consortiul Grupul Industrial Voiculescu&Co Grivo, controlat de Dan Voiculescu. Agro Seed Muntenia are acelasi Cod Unic de Identificare (CUI) ca si Grivco Agro si acelasi administrator ca vechea companie.

Rezultatele financiare raportate: pe plus

Potrivit raportarilor de la Registrul Comertului, Agro Seed Muntenia nu sta tocmai rau la capitolul rezultate financiare. Societatea comerciala avea, la finalul anului trecut, 44 de angajati si un profit net de 2.479.263 de lei (560.000 de euro), raportat la o cifra de afaceri de 12.981.366 de lei (2,9 milioane de euro).

Potrivit RisCo.ro, compania are un rating foarte bun. Marja profitului net este semnificativ mai buna decat cea a industriei din care face parte. Firma prezinta un risc foarte scazut comparativ cu majoritatea firmelor din aceeasi industrie si are perspective de dezvoltare accelerata.

Sursa: RisCo.ro

Prin urmare, nivelul datoriilor raportat la totalul activelor este semnificativ mai mic decat media industriei din care face parte: 57,9% in 2012. Datoriile catre banci si institutii financiare au o pondere foarte redusa in total activ, iar gradul de indatorare este semnificativ mai mic decat media industriei din care face parte: 28,71% in 2012.

Practic, firma Agro Seed Muntenia are capitaluri proprii care permit un foarte bun echilibru financiar.

Date financiare:

Active imobilizate 2012: 10.506.496 lei (2,3 milioane de euro);

Active circulante 2012: 6.851.510 lei (1,5 milioane de euro);

Datorii comerciale 2012: 5.066.686 lei (1,15 milioane de euro);

Venituri din exploatare 2012: 13.688.071 lei (3,1 milioane de euro);

Cheltuieli de exploatare 2012: 10.474.207 lei (2,3 milioane de euro).

Sursa: RisCo.ro

Compania nu inregistreaza datorii la bugetul de stat.

Companiile din topul celor mai mari arendasi

Probleme au si celelalte doua companii care completeaza topul celor mai mari arendasi ai tarii.

Agroexpert Industry, firma ce conduce topul celor mai mari arendasi din Romania nu este intr-o situatie financiara de invidiat. Cum-necum, firma a obtinut in arenda peste 3.000 de hectare de teren de la ADS, insa are venituri 0 in 2012. Unul dintre actionari este fiul lui Raul Doicescu, proprietarul firmei de constructii Bog'Art.

Agro Industrie&Company ocupa locul trei in topul celor mai mari arendasi ai statului, cu peste 2.300 de hectare de teren pe care il lucreaza in schimbul unei arende de 100.000 de euro, adica 10% din productia pe care o obtine. Totusi, este o companie care a ramas in umbra cu un istoric care ridica multe semne de intrebare: actionariat "pestrit" - doua off-shore-uri si fiul primarului din orasul Bechet.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Dan Voiculescu companii agricultura, #profit agricultura Romania, #arendasi Romania, #Voiculescu terenuri arendate , #Afaceri