Banca Nationala a Elvetiei a raportat anul trecut un profit de peste 50 de miliarde de dolari

Luni, 02 Martie 2020, ora 15:48
2203 citiri
Banca Nationala a Elvetiei a raportat anul trecut un profit de peste 50 de miliarde de dolari
Foto: Pixabay

Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a inregistrat anul trecut un profit anual de 48,9 miliarde de franci elvetieni (50,71 miliarde dolari), gratie castigurilor realizate de pe urma obligatiunilor si actiunilor straine pe care le-a cumparat, pentru a limita tendinta de apreciere a francului elvetian, transmite Reuters.

Este al doilea cel mai ridicat profit din istoria de 113 ani a SNB si va permite institutiei sa dubleze, la patru miliarde de franci elvetieni, valoarea dividendelor catre guvernele si cantoanele elvetiene.

SNB a mai informat luni ca in 2019 a obtinut un castig de 6,9 miliarde de franci elvetieni de pe urma detinerilor de aur si de 2,1 de miliarde de franci elvetieni de pe urma pozitiilor valutare.

Banca Nationala a Elvetiei mentine rata dobanzii pentru depozitele constituite la SNB la minus 0,75%, cel mai redus nivel pe plan mondial. In 2019, SNB a facut un profit de 1,94 miliarde de franci elvetieni de pe urma ratelor negative ale dobanzilor.

Realizarea de profit nu face parte din mandatul Bancii Nationale a Elvetiei, care se concentreaza pe stabilitatea preturilor si sustinerea economiei elvetiene.

Pentru a-si atinge obiectivele, institutia a derulat o campanie indelungata destinata reducerii valorii francului, o moneda cautata de investitori in perioade de incertitudine geopolitica, dar a carei apreciere afecteaza economia elvetiana dependenta de exporturi.

#profit Banca Elvetiei, #Banca Elvetiei profit , #Elvetia