Germania va adopta un plan de salvare economica de 822 miliarde de euro, fara precedent de la al Doilea Razboi Mondial

Duminica, 22 Martie 2020, ora 12:42
1098 citiri

Germania intentioneaza sa adopte luni un plan de ajutorare economica - fara precedent de la al Doilea Razboi Mondial - in lupta impotriva noului coronavirus, utilizand in acest sens uriase resurse bugetare, relateaza AFP.

Potrivit unui proiect de lege, intrat in posesia jurnalistilor de la AFP sambata, Guvernul prevede sa puna la dispozitie un total de 822 de miliarde de euro ca imprumuturi, cu scopul de a ajuta intreprinderile si salariatii sa faca fata consecintelor economice ale pandemiei.

Data fiind "situatia de urgenta exceptionala" din Germania, Guvernul Angelei Merkel a hotarat de asemenea, in vederea ajutarii finantarii masurilor, sa imprumute bani - ceea ce nu s-a mai intamplat in aceasta tara din 2013.

Din 2013, Germania, cea mai puternica economie europeana, foarte stricta in privinta planificarii bugetare, a obtinut mereu excedente.

In premiera, Germania intentioneaza acum sa angajeze imprumuturi in valoare de 156 de miliarde de euro. Autoritatile renunta astfel la o reglementare bugetara stricta, pe care Germania o respecta de ani de zile, respectiv incadrarea intr-un deficit bugetar de maximum 0,35% din PIB. Prag care poate fi depasit doar in cazul unor circumstante exceptionale, pe care Berlinul le va invoca in acest moment, avand in vedere impactul epidemiei de coronavirus.

Planul de salvare economica urmeaza sa fie adoptat luni de executivul german, dupa care va fi aprobat in zilele urmatoare de legislativ.

In urma cu numai o saptamana, Berlinul a anuntat un plan de finantare de 550 de miliarde de euro pentru sustinerea economiei, insa acum a hotarat ridicarea plafonului pana la 822 de miliarde de euro.

Decizia a fost luata avand in vedere raspandirea tot mai rapida a epidemiei in Germania, unde Instititul Robert Koch a raportat, sambata, 16.662 de cazuri de infectare, cu 2.700 mai multe fata de vineri, in timp ce numarul mortilor a crescut la 47.

Recesiunea este inevitabila

Planul financiar are in vedere finantarea unei intregi serii de masuri sociale - precum recurgerea la somaj partial, care ar urma sa afecteze aproximativ 2,5 milioane de persoane, potrivit ultimelor proiectii - si sa permita totodata o sustinere a intreprinderilor.

Multe intreprinderi sunt nevoite sa-si inceteze sau sa isi reduca activitatile, existand riscul unor falimente in cascada.

Germania, care este dependenta intr-o mare masura de exporturi, este mai expusa decat alte tari la contractia schimburilor internationale, cauzate de pan ...citeste mai departe despre "Germania va adopta un plan de salvare economica de 822 miliarde de euro, fara precedent de la al Doilea Razboi Mondial" pe Ziare.com

#Germania plan ajutor economie coronavirus , #Stiri International