Presedintele Parlamentului European le cere liderilor UE sa permita Marii Britanii o amanare a Brexit

Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 15:50
1026 citiri
Presedintele Parlamentului European le cere liderilor UE sa permita Marii Britanii o amanare a Brexit
Fotomontaj Ziare.com

Presedintele Parlamentului European, David Sassoli, a facut apel miercuri la liderii Uniunii Europene sa permita Marii Britanii o amanare a termenului prevazut pentru retragerea sa din blocul comunitar, care este in acest moment 31 octombrie.

Aceasta extindere "ii va permite Marii Britanii sa-si clarifice pozitia si Parlamentului European sa-si exercite rolul", a declarat Sassoli, citat de dpa si EFE.

El a mentionat ca solicitarea guvernului britanic de extindere a termenului pentru retragere pana la 31 ianuarie "ramane pe masa".

Parlamentului European ii revine rolul de a ratifica acordul de Brexit incheiat de Londra si Bruxelles, dar acest for nu are competenta de a decide asupra unei noi amanari.

Posibila noua amanare a termenului de Brexit - a treia - vine in contextul in care parlamentul britanic a refuzat pana acum sa aprobe un acord de "divort" incheiat intre Guvern si UE, ceea ce a determinat de altfel in vara demisia Executivului condus de Theresa May.

Un amendament adoptat la sfarsitul saptamanii trecute de Legislativul de la Londra l-a obligat pe premierul britanic Boris Johnson sa trimita UE o scrisoare in care sa ceara o extindere cu trei luni a termenului de retragere.

Johnson - devenit premier cu promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie, cu sau fara un acord - a atasat insa la aceasta cerere o alta scrisoare in care puncteaza ca el nu doreste, de fapt, prelungirea termenului, aminteste dpa.

#Brexit amanare 31 ianuarie 2020 , #Stiri International