Servicii contabilitate - Salariat sau Firma

Luni, 27 Februarie 2017, ora 12:43
6189 citiri

Ai parcurs toti pasii pentru infiintare SRL si trebuie sa decizi pe mana cui vei lasa activitatea de contabilitate a firmei tale! Totodata trebuie sa decizi pentru servicii complete de protectia muncii si achizitionarea unei case de marcat.

Prin acest articol ne-am propus sa va aducem la cunostinta elementele principale care te vor ajuta la adoptarea unei decizii.

Conform legii 82/1991 o societate comerciala poate organiza activitatea de contabilitate printr-un departament propriu financiar - contabil condus de un salariat cu studii superioare economice sau prin contractarea unei firme autorizate CECCAR.

In momentul de fata pentru activitatea de contabilitate se intalnesc urmatoarele situatii:

1. Salariat cu norma intreaga care isi desfasoara activitatea integral in cadrul firmei pentru care organizeaza contabilitatea;

2. Salariat cu norma partiala care isi desfasoara activitatea la el acasa;

3. Firma de contabilitatea autorizata CECCAR;

4. Liber Profesionist autorizat CECCAR;

5. La "negru" - fara nici o forma legala incheiata cu persoana care se ocupa de contabilitate.

Activitatea unui contabil presupune o serie de activitati fara de care rezultatele muncii sale pot lasa de dorit:

* Multe ore petrecute lunar in fata calculatorului pentru aprofundarea, intelegerea si aplicarea legislatiei contabile, fiscale si relatiilor de munca;

* Pregatirea continua prin urmarea de cursuri, studierea de tratate si reviste de specialitate, parcurgerea actelor de control si a diveselor materiale publicate pe site ANAF.

* Multe ore petrecute lunar pe la diverse ghisee: ANAF, ITM, Casa de Sanatate, Somaj, Casa de Pensii, etc;

* Sortarea, inregistrarea si arhivarea documentelor de la clienti;

* Intocmirea si depunerea declaratiilor, raportarilor contabile, situatiilor financiare si a diveselor situatii solicitate de diverse institutii;

* Calculul obligatiilor fiscale;

* Participarea la activitatile de control din partea diveselor institutii;

* Acordarea de asistenta privind organizarea si tinerea contabilitatii primare;

* Efectuarea de analize financiar contabile;

Fara indoiala o firma de contabilitate poate sa cuprinda toate elementele necesare activitatii de contabilitate cu conditia ca aceasta sa aiba suficienti salariati pentru acestea.

Servicii contabilitate - Firma autorizata CECCAR

O firma de contabilitate trebuie sa aiba in organigrama sa salariati care se ocupe doar de un anumit sector din activitatea de contabilitate.

Specialisti Personal care sa se ocupe doar de Resurse Umane, acestia fiind la curent cu toate prevederile legislative din acest domeniu, intocmesc statele de plata, REVISAL, declaratia 112, contractele de munca, dosarele de personal si participa la controalele inspectorilor ITM.

Salariati care sa faca sortarea, inregistrarile primare in programul de contabilitate, arhivarea documentelor primite de la clienti si drumurile la diversele institutii.

Profesionisti contabili care sa aiba in atributii verificarea si clasificarea documentelor pe centre de cheltuiala si venituri, intocmirea si depunerea declaratiilor si bilanturilor, calculul obligatiilor fiscale.

Profesionisti contabili care participe la toate activitatile de pregatire continua, sa studieze si sa inteleaga legislatia contabila si fiscala, sa coordoneze activitatea firmei de contabilitate, sa asigure formarea si pregatirea salariatilor firmei de contabilitate si a clientilor, sa participe la controalele ANAF.

Doar o astfel de echipa poate face fata cu succes tuturor provocarilor din partea institutiilor, legislatiei si a mediului de afaceri din Romania, asigurand clientilor siguranta necesara in desfasurarea si dezvoltarea afacerii sale.

In plus, o firma de contabilitate autorizata CECCAR raspunde pentru contabilitatea firmei conform normelor CECCAR si a contractului. Firmele de contabilitate au incheiate polite de asigurare pentru malpraxis

Servicii contabilitate - Salariat

Acum ca stim ce inseamna activitatea unui contabil ne putem intreba cum o singura persoana poate sa se ocupe simultan de toate elementele obligatorii serviciului de contabilitate. Raspunsul este simplu: NU POATE.

Acestia se vor ocupa cu prioritate de inregistrarea documentelor si de drumurile la diversele institutii fiind in imposibilitate (totusi ziua are doar 24 de ore) sa se ocupe de celelalte aspecte care de cele mai multe ori "dauneaza grav afacerii clientilor".

Raspunderea acestora pentru greselile facute este stipulata in contractul individual de munca si in fisa postului, care de regula sunt facute chiar de acestia.

Este adevarat ca sunt firme care angajeaza un intreg departament de contabilitate, sarcinile fiind impartite in cadrul acelui departament. O astfel de organizare este practic cea mai buna alegere pentru activitatile de contabilitate.

Ca principale avantaje in plus fata de o firma de contabilitate putem enumera:

* Cunosc foarte bine activitatea economica a firmei;

* Isi insusesc cu prioritatea obligatiile fiscale si contabile pentru firma respectiva;

* Sunt la dispozitia firmei 8 ore pe zi;

Dezavantaje:

* Costurile foarte mari, sunt din ce in ce mai putini specialisti care accepta sa se angajeze doar la o singura firma, iar cei care se angajeaza trebuie platiti cu mult peste mediul pe economie;

* Dificultatea selectarii personalului pentru angajare;

Servicii contabilitate - "La Negru"

Din pacate sunt foarte multi administratori de firme care considera contabilitate o "povara inutila" drept urmare primul si singurul lucru care ii intereseaza este PRETUL. Cu cat mai mic cu atat mai bine. "Doar ce mare lucru face un contabil, baga in calculator cateva hartii".

De asemenea, sunt unii patroni care considera contabilul un fel de "omul bun la toate", considerand ca acesta trebuie sa se ocupe cu toate aspectele birocratice din activitatea unei firme, bineinteles fara sa plateasca in plus.

Astfel de firme reprezinta RAIUL pe pamant pentru inspectorii de control. Practic le usureaza la maxim munca, gasind si cu ochii inchisi multe greseli in contabilitate pentru care v-a plati patronul firmei.

In plus firmele care au activitatea de contabilitate organizata "la negru" sunt pasibile de amenda de pana la 10.000 lei pentru neorganizarea contabilitatii conform legii 82/1991.

De cele mai de sus se stabileste un clasament privind organizarea contabilitati:

1. Departament propriu de contabilitate format din minim 3 salariati si condusi de un profesionist contabil;

2. Firma de contabilitate autorizata CECCAR care detine departamente specializate pentru activitatile de contabilitate si Resurse Umane;

3. Liber Profesionist autorizat CECCAR;

4. Economist salariat cu norma intreaga;

5. Economist salariat cu norma partiala;

#servicii contabilitate firma , #Legislatie SRL