Ce ameninta consolidarea fiscala a Romaniei. Studiu Ernst&Young

Joi, 27 Februarie 2014, ora 16:31
1637 citiri
Ce ameninta consolidarea fiscala a Romaniei. Studiu Ernst&Young

Redresarea economica mai lenta in 2014 decat se estima initial reprezinta principalul risc pentru consolidarea fiscala din Romania, pentru ca, intr-o astfel de situatie, veniturile din colectarea de taxe si TVA vor fi mai mici, rezulta din studiul 'O noua viziune a cresterii' realizat de Ernst&Young Romania.

Nu singurul risc, dar poate principalul pentru consolidarea fiscala din Romania este o redresare economica mai lenta in 2014, fata de cea estimata, situatie in care veniturile realizate din colectarea de taxe si TVA vor fi mai mici. Expertii UE considera ca Romania trebuie sa intareasca disciplina fiscala si sa creasca nivelul de colectare care, in prezent, reprezinta 31-32% din PIB, fata de media de 40% din UE', se arata in studiul mentionat.

Pe de alta parte, insa, reprezentantii E&Y sustin ca vestea buna adusa de prevederile fiscale de tip holding, care prevad scutiri de impozit pe castigurile de capital si dividende, poate reprezenta o oportunitate pentru cresterea investitiilor straine.

In privinta mediului economic, redresarea din Romania ar trebui sa continue cu mai multa forta in 2014, avand in vedere perspectivele de crestere a exporturilor odata cu sporirea cererii dinspre principalii parteneri comerciali din Zona Euro, sustin specialistii E&Y. 'Pe plan intern, desi costurile mici sunt considerate in continuare un factor important pentru competitivitatea companiilor pe piata, conform raspunsurilor din studiul EY Romania mentionat anterior - 26% dintre directorii de companii respondenti, aceasta optiune inregistreaza o scadere a ponderii cu 5% fata de 2013', se precizeaza in studiul citat.

Conform documentului, companiile care au rezistat crizei sunt mai bine pregatite sa faca fata riscurilor actuale. Cu toate acestea, numai 56% dintre directorii de companii respondenti au declarat ca intentioneaza sa ramana pe piata pana cand aceasta se va stabiliza, in cazul in care piata nu va mai fi stabila si predictibila sau, dimpotriva, va intra in declin in urmatoarele 12 luni. In 2013, 76% dintre respondenti au mentionat aceasta intentie. 'Este un semnal important care arata orientarea catre oportunitati, chiar daca sunt in alte piete', se mai arata in studiu.

Pe de alta parte, raportul pe 2014 privind riscurile globale, prezentat in cadrul Forumului Economic Mondial, prezinta o analiza a riscurilor avand la baza un sondaj derulat in randul a peste 700 de lideri. 'Cele mai importante trei categorii de riscuri globale socio-economice identificate sunt: crizele fiscale din economiile unor tari importante (de ex. SUA, in 2013), rata crescuta a somajului structural si rata scazuta de ocupare a fortei de munca din tari aflate in dificultate (de ex. Spania)', se mai arata in studiul E&Y.

Riscurile macroeconomice sunt considerate ca fiind cele mai interconectate cu alte riscuri: problemele sociale, cresterea inegalitatii veniturilor si a instabilitatii politice si sociale (de ex. Grecia), iar erodarea increderii in institutii este considerata in conexiune cu managementul defectuos al datelor si pare a fi, in opinia respondentilor, urmatoarea tendinta de urmarit la nivel de riscuri globale socio-economice, sustin expertii E&Y.

#redresare economica, #consolidare fiscala romania, #venituri taxe , #Stiri Macroeconomie