Film despre taierile ilegale de paduri din Romania, in premiera la Copenhaga

Joi, 27 Februarie 2020, ora 13:17
3962 citiri
Film despre taierile ilegale de paduri din Romania, in premiera la Copenhaga

Lemn / Wood, documentarul semnat de Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst si Ebba Sinzinger, care urmareste fenomenul taierilor ilegale si al comertului cu lemn din Romania, Peru, Rusia si China, va avea premiera internationala pe 23 martie, la Festivalul International de Film Documentar Copenhaga, unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din Europa.

Filmul documentar de lungmetraj "Lemn"/ "Wood" urmareste investigatiile initiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmasii lui Otto Von Bismarck si actualul director al organizatiei non-guvernamentale Environmental Investigation Agency.

Aceste investigatii au fost desfasurate in Romania, Peru, Rusia si China. Cu ajutorul camerei ascunse, Alexander si echipa lui documenteaza traseul lemnului, din padure pana in casele noastre, iar cand este cazul se infiltreaza chiar in mijlocul comertului cu lemn.

Regizoarea si producatoarea Monica Lazurean-Gorgan a facut in urma cu 10 ani un scurtmetraj pe tema taierilor ilegale si tot ea a fost cea care a semnalat in urma cu aproximativ sapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema taierilor ilegale de lemn din Romania.

Insistenta ei l-a adus in Romania pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai multi ani, la documentarea activistilor de mediu de la EIA in Romania, filmand alaturi de echipa din Austria si Germania.

"Am initiat acest demers deoarece mi-am dorit sa inteleg si sa documentez o munca importanta, aceea a luptei impotriva taierilor abuzive si ilegale de lemn. Prin intermediul acestui proiect documentar, Alexander von Bismarck a venit prima data in Romania si de atunci echipa lui lupta impotriva taierilor abuzive sau ilegale de la noi din tara. Am dorit sa inteleg intregul proces al taierilor de lemn si al comertului cu lemn si sa-l prezentam unui public cat mai larg, astfel incat sa avem acces in interiorul unul sistem care are probleme importante ce trebuie expuse", mentioneaza Monica Lazurean-Gorgan, co-regizoarea si unul din producatorii filmului.

Mai multe detalii puteti accesa pe pagina festivalului: https://www.cphdox.dk/program/wood

O investigatie realizata cu camera ascunsa de catre EIA in Romania, prin care se arata cum o companie austriaca accepta sa cumpere lemn de provenienta ilegala, a fost prezentata in cadrul unei conferinte de presa la Bucuresti, in 2015, urmata de proteste ample ale societatii civile in mai multe orase din Romania.

(Link YouTube)

"Am venit in Romania pentru ca aici exista cea mai mare intindere de padure si cea mai mare problema cu taierile ilegale. Romania se afla in mijlocul unor eforturi critice de combatere a taierilor ilegale din paduri cu valoare unica in lume", spunea Alexander von Bismarck, referindu-se la dezbaterea privind Codul Silvic de la acea vreme.

Filmul atrage atentia asupra legislatiei deficitare in privinta protejarii padurilor, precum si asupra impactului pe care defrisarile masive le au asupra mediului.

"Lemn" va putea fi vazut in Romania in aceasta vara in cateva proiectii speciale, iar lansarea filmului in cinematografe va fi anuntata in cursul lunilor viitoare.

Filmul este o coproductie cu Austria si Germania prin 4 Proof Film (Romania), WildArt Film (Austria) si Film Tank (Germania).

Documentarul "Lemn" / "Wood" este sustinut de Centrul National al Cinematografiei, Creative Media, Eurimages, Institutul de Film Austriac, Fondul de Film din Viena, Televiziunea ORF, Fondul de Film din Hamburg si Medienboard Berlin.

Monica Lazurean-Gorgan este producatoare si regizoare de film. A regizat documentarele de lungmetraj "Doar o rasuflare", "Dacii liberi" si "Lemn".

Monica a produs, co-produs sau a fost producator delegat pentru mai multe lungmetraje de fictiune si documentare care au fost selectate si premiate la Sundance, Berlinale, Locarno etc ("Acasa", "Doar o rasuflare", "Chuck Norris vs. Communism", "Domestic", "Colivia", "Timebox").

"Doar o rasuflare", documentar de lungmetraj in regia Monicai Lazurean-Gorgan, a fost premiat la Sarajevo IFF in 2016 cu Premiul pentru cel mai bun film documentar.

De asemenea, pentru acest film Monica a primit premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar romanesc in 2017, premiul pentru Cel mai bun film documentar la LET'S CEE Film Festival din Austria in 2017 si premiul pentru Cel mai bun film documentar romanesc in cadrul Festivalului International de Film Documentar ASTRA de la Sibiu in 2016.

Michaela Kirst este regizoare si producatoare din Germania. A co-regizat documentarul observational "Isus, te iubesc!" si in prezent lucreaza frecvent cu televiziuni precum ARTE si ZDF.

Ebba Sinzinger este producatoare in Austria. Are in portofoliu filme precum "Pianomania", "Refugee Lullaby" sau "The Forgotten Space".

Environmental Investigation Agency este o organizatie non-guvernamentala din SUA care initiaza investigatii in legatura cu problemele de mediu.

Informatiile, datele si dovezile colectate sunt predate autoritatilor din tarile in care sunt derulate investigatiile.

A fost una dintre organizatiile care a jucat un rol cheie in interzicerea la nivelul legislatiei din US a importului de lemn cu provenienta neclara.

#taieri ilegale padure, #paduri romania, #Lemn film defrisari , #Stiri Mediu