PRET CARBURANTI Romanii muncesc o zi intreaga pentru un dus-intors Bucuresti-Pitesti

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 09:01
4685 citiri
PRET CARBURANTI Romanii muncesc o zi intreaga pentru un dus-intors Bucuresti-Pitesti

Romania beneficiaza de unul dintre cele mai scazute preturi pentru benzina si motorina din Uniunea Europeana, insa costurile se resimt puternic, din cauza veniturilor mici. Un roman trebuie sa munceasca aproximativ opt ore ca sa poata plati carburantii pentru un drum dus-intors pe autostrada Bucuresti-Pitesti. In schimb, un danez trebuie sa munceasca doar o ora pentru a parcurge aceeasi distanta.

Pretul mediu pentru un litru de benzina la pompele din Romania se situa, luni, la 1,29 euro, iar cel de motorina, la 1,30 euro. Este cel mai scazut pret pentru carburanti dupa Estonia, care percepe tarife de 1,28 euro/l de benzina si motorina.

Doar ca un roman castiga, in medie, un venit brut de doi euro pe ora, in timp ce estonienii, 9,4 euro, potrivit Eurostat.

Asadar, pentru o distanta de 220 de km, la un consum de circa 6%, romanul va munci opt ore pentru a acoperi costul carburantilor (cirac 14 litri de benzina), in timp ce estonianul, aproape doua ore.

Doar bulgarii o duc mai prost decat romanii. La un castig salarial brut de 1,5 euro/h , un bulgar plateste 1,31 euro/ l benzina si 1,33 euro/l de motorina si trebuie sa munceasca 12 ore, pentru a putea procura 14 litri de benzina.

La polul opus, danezii obtin cel mai mare venit brut la ora de munca, adica 25 de euro, dar si unul dintre cele mai ridicate preturi pentru carburanti: 1,71 euro/ l benzina si 1,5 euro/l motorina. Totusi, ei trebuie sa munceasca doar o ora pentru a putea procura cantitatea de benzina necesara pentru un drum de 220 de km.

Putem spera la costuri mai mici?

Pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, a scazut cu 9,5% in cursul lunii aprilie, la aproape 96-97 de dolari/baril, fata de maximul anului, inregistrat in februarie, de 120 de dolari/baril, potrivit lui Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania.

Printre factori care au contribuit la aceasta scadere a pretului petrolului se numara rectifiacrea in scadere a estimarilor de crestere economica furnizate de FMI, cresterea economica sub asteptari a Chinei, persistenta crizei europene.

Pe fondul semnalelor economice nesatisfacatoare privind economia mondiala, cele mai importante organizatii din domeniul petrolului si-au redus recent estimarile privind cererea globala de petrol pe anul in curs. Mai mult, dolarul american s-a apreciat pe toate fronturile (in special fata de Euro si Yen), fapt care scade, in general, interesul investitorilor pentru marfuri al caror pret se raporteaza la dolar.

"Este cert ca economia mondiala nu are un ritm care sa sustina cotatii ale petrolului mult peste 110 USD pe baril si este probabil ca producatorii si investitorii sa fie considerabil afectati de un pret mult sub 100 USD pe baril; in jurul acestui interval se va desfasura "batalia" pe pretul petrolului in urmatoarea perioada, daca nu vor aparea alte elemente fundamentale care sa incline rapid balanta intr-o directie sau alta", a precizat Silviu Pojar.

Companiile petroliere prezente in Romania au operat deja ieftiniri ale carburantilor in ultima perioada: de exemplu, un anumit tip de benzina, care la data de 6 aprilie costa 5,91 lei/litru, a ajuns la 16 aprilie la 5,73 lei/litru, marcand astfel o scadere de 3,14%.

"Desigur ca aritmetica preturilor carburantilor nu presupune o relatie de dependenta exclusiva a acestora fata de pretul petrolului si de cotatia Leului fata de Dolarul american: de exemplu, accizele si TVA-ul reprezinta o cota importanta din preturile carburantilor (aproape jumatate, potrivit unor companii petroliere). Cu toate acestea, scaderea consistenta a pretului petrolului impreuna cu intarirea monedei nationale lasa loc, cel mai probabil, unei ieftiniri in continuare a carburantilor in perioada imediat urmatoare, in lipsa unor evolutii care sa determine miscari ale preturilor in sens invers pentru fiecare variabila", a aratat Silviu Pojar.

In luna aprilie, in acelasi timp cu scaderea pretului petrolului, moneda nationala s-a apreciat fata de dolarul american, cu circa 3%.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#pret benzina Romania, #pret carburanti Romania, #pret carburanti UE , #Pret benzina